R. Moldova marchează astăzi 27 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, eveniment care a reprezentat temelia independenţei ţării.

Tricolor

Foto: argumentul.info

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990 de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Momentul a fost unul crucial în condiţiile în care în acest fel am recunoscut oficial că ne-am divizat de Uniunea Sovietică, aflată la acel moment în pragul colapsului.

Unii istorici spun că, deşi era evident, deputaţii de atunci evitau să spună că documentul presupunea de fapt declararea independenţei, acest cuvânt era mascat doar de cuvântul suveranitate, asta pentru a nu provoca autorităţile sovietice care încă mai încercau să păstreze uniunea.

Prin Declaraţia de Suveranitate s-a confirmat supremaţia legilor RSS Moldoveneşti asupra celor unionale, dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii, şi totodată s-a declarat zonă demilitarizată. De altfel, declaraţia a servit drept bază pentru elaborarea noii Constituţii.  RSS Moldovenească a devenit atunci a şasea republică unională care îşi declara suveranitatea.

trm.md

Anunțuri