Iranul dorește să aprofundeze relațiile sale cu Qatarul și respinge „blocada” impusă emiratului de Arabia Saudită și aliații acesteia, a afirmat duminică președintele Hassan Rohani cu prilejul unei discuții telefonice cu emirul Qatarului, potrivit site-ului președinției Republicii Islamice, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Hassan Rohani

Hassan Rohani. Foto: haaretz.com

„Politica Teheranului este de a dezvolta tot mai mult relațiile sale cu Doha”, a declarat Hassan Rohani în cursul convorbirii cu sheikh Tamim bin Hamad Al Thani cu ocazia sărbătorii musulmane Eid ul-Fitr.

„Teheranul este alături de poporul și guvernul Qatarului. Suntem de părere că (…) presiunile, amenințările și sancțiunile nu sunt o bună soluție pentru rezolvarea problemelor” dintre țările din regiune, a spus șeful statului iranian.

„A ajuta economia Qatarului și a dezvolta relațiile dintre cele două țări, îndeosebi în sectorul privat, pot reprezenta un obiectiv comun”, a adăugat el, subliniind că „spațiul aerian, maritim și terestru ale Iranului vor fi întotdeauna deschise Qatarului, un vecin și frate”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au întrerupt la 5 iunie relațiile diplomatice și economice cu Qatarul, acuzând Doha că „sprijină organizații extremiste” care „caută să destabilizeze regiunea” și că se apropie de Iranul șiit, rival regional al regatului saudit.

Iranul a anunțat că trimite zilnic pe cale maritimă circa 1.100 de tone de fructe și legume Qatarului după sancțiunile impuse acestei țări de vecinii de la Golful Persic.

Reclame