În primele șase luni ale anului, Inspectoratul Național de Investigații (INI) a înregistrat și documenta  443 de dosare penale privind traficul ilicit de droguri, fiind sechestrate și retrase peste 25 kg de droguri.

Droguri

Foto: politia.md

Cele mai răspândite tipuri de droguri sechestrate, conform datelor INI, sunt heroina, hașișul, marijuana, paie de mac, cânepa, amfetamina și extasy.

Oamenii legii au reușit să stopeze acțiunile ilegale ale infractorilor și au sechestrat, în procesul de investigație, în primele șase luni ale acestui an, droguri de aproximativ 3 milioane de lei, valoarea acestora pe piața tenebră.

INI precizează că au fost înregistrate și documentate inclusiv 30 de infracțiuni deosebit de grave cu depistarea de droguri în proporții deosebit de mari. De asemenea, au fost destructurate 11 grupări criminale suspectate de trafic ilicit de droguri, de două ori mai mult decât anul trecut.

Potrivit unui comunicat al Poliției, angajații INI desfășoară în permanență operațiuni și activități speciale de contracarare a acestui flagel. Astfel, în perioada 1 iunie – 31 august curent, se desfășoară operațiunea „Mac”, care are ca scop combaterea și depistarea creșterii ilegale de plante cu conținut narcotic.

Conform Codului Penal, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora pot fi sancționate cu pînă la 15 ani privare de libertate, în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

 

Reclame