Noi reguli de schimb a valutei străine urmează să intre în vigoare în viitorul apropiat. Moldovenii care doresc să cumpere sau să vândă moneda naţională sau a altui stat, pe teritoriul R. Moldova, vor trebui mai întâi să prezinte un act de identitate, scrie trm.md.

remitente_dolari_euro

Foto: cambioeurodolar.com

Centrul Naţional Anticorupţie, care este şi autorul proiectului de lege, îşi propune astfel să prevină spălarea banilor pe teritoriul ţării, dar şi să combată finanţarea terorismului extern.

Potrivit proiectului de lege, datele cetăţenilor moldoveni sau ai altor state care schimbă o sumă de bani mai mică de cinci mii de lei vor fi stocate de autorităţi şi ulterior centralizate, pe un termen scurt. Situaţia se schimbă în cazul persoanelor care vor dori să schimbe o sumă mai mare. În acest caz, datele vor fi colectate timp de zece ani.

Cele peste 400 de case de schimb valutar vor fi obligate să furnizeze lista persoanelor care au schimbat o sumă mare de bani, la solicitarea organizaţiilor internaţionale, pentru a dejuca o eventuală spălare de bani sau reţine infractorul.

Analiştii economici cred că măsura este una necesară în condiţiile în care R. Moldova este un stat vulnerabil la capitolul spălării banilor. La rândul lor, proprietarii caselor de schimb valutar spun că se vor conforma noilor cerințe.

Potrivit responsabililor, casele de schimb valutar din R. Moldova sunt folosite destul de des de cei care finanţează rebelii din estul ţării vecine, deoarece Ucraina are demult impus un control al identităţii în procesul de schimbare a banilor, cei care doresc să-şi ascundă numele şi sunt implicaţi în conflictul din Donbas efectuează tranzacţii dubioase în R. Moldova.

Potrivit proiectului, amenzile pentru casele de schimb valutar care nu se vor conforma noilor prevederi sunt până la cinci milioane de euro sau zece la sută din cifra de afaceri pe anul precedent. Documentul a fost votat în  prima lectură şi va intra în vigoare după avizul final pozitiv al deputaţilor.

Reclame