Pavel Filip despre „un agent al schimbărilor democratice în R. Moldova”

Premierul Pavel Filip a ținut luni, 26 iunie, un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Premierul a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre R. Moldova și Consiliul Europei şi reformele esenţiale implementate în ţara noastră, cu sprijinul şi în conformitate cu recomandările APCE.

Filip_Strasbourg

Foto: gov.md

În debutul alocuțiunii, premierul Filip a remarcat că, în timp, Consiliul Europei a devenit un agent al schimbărilor democratice în R. Moldova. „Ne leagă un istoric de 22 ani de cooperare și 25 de ani de independență, resimţiți printr-un şir întreg de transformări radicale – de la reformarea şi ajustarea cadrului normativ, constituţional, la crearea de instituţii şi schimbări de mentalitate”, a spus Pavel Filip.

Şeful Executivului de la Chișinău a menţionat principalele rezultate ale cooperării R. Moldova cu APCE şi comitetele de monitorizare ale Consiliului Europei. Printre acestea se numără: implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei, intrarea în vigoare a Legii privind reformarea instituţiei procuraturii, implementarea Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, instituirea unui mecanism eficient de coordonare a politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane, realizarea Strategiei naţionale de descentralizare, adoptarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice în R. Moldova.

O altă reformă ambiţioasă şi complicată este cea a administraţiei publice, fiind demarată restructurarea Guvernului. De asemenea, au fost întreprinse măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru mediul de afaceri prin reducerea birocraţiei, o atenţie aparte fiind acordată dezvoltării sectorului IT.

Pavel Filip a subliniat că toate reformele lansate se regăsesc în programele de cooperare incluse în noul Plan de Acţiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău la 30 mai 2017 şi a mulţumit, în acest context, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, pentru sprijinul continuu și pentru prezența la Chișinău. „Planul de acțiuni anterior, pentru 2013-2016, a adus o serie de rezultate palpabile la nivel național și sunt convins că împreună cu Consiliul Europei și statele membre, se va reuși intensificarea obținerii impactelor scontate în domeniile definitorii ale Consiliului Europei”, a notat Pavel Filip.

Totodată, premierul a apreciat funcţionarea mecanismului comun al Cadrului de cooperare programatică Consiliul Europei – Uniunea Europeană pentru țările Parteneriatului Estic, după doi ani de implementare acest instrument demonstrându-şi utilitatea pentru eficientizarea alocării resurselor pentru implementarea proiectelor tematice regionale și bilaterale.

Referitor la conflictul transnistrean, Pavel Filip a reiterat că singura cale de soluţionare a acestuia este dialogul şi dacă necesităţile adevărate ale oamenilor vor fi puse mai presus decât poziţiile ideologizate, va fi posibilă avansarea pe acest segment.

Premierul a subliniat că obiectivul central al R. Moldova rămâne încheierea procedurii de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prioritate inclusă în Programul de activitate al Guvernului R. Moldova şi în Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018.

În această ordine de idei, Pavel Filip a spus că Executivul contează în continuare pe sprijinul APCE în aplicarea reformelor şi trecerea la dialogul post-monitorizare: „Vă asigur că a venit timpul pentru a fi făcut acest pas și pentru a fi identificate argumentele și probele care să susțină acest deziderat firesc. R. Moldova are un potenţial real de a asigura o abordare diferențiată, iar cetățenii săi merită să fie încurajați şi asigurați că au un loc al lor în spaţiul european al valorilor democratice”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

4 răspunsuri

  1. Dupa cum Dodon, Maia si Nastase sustine prezenta armatei ruse in Transnistria, nustiu daca se va rezolva curind aceasta vesnica problema.

    Apreciază

  2. O importanta majora are implementarea reformelor. Sistemul trebuie modificat si modernizat, noi traim inca intrun sistem vechi, cu gandirea post sovietica.

    Apreciază

  3. Opoziția atacă condcuerea, Maia Sandu, Andrei Năstase iar astfel îi oferă șansa lui Dodon să federalizeze RM, așa se face când lucrează cot la cot cu ei!

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: UE este îngrijorată de situația din Moldova, iar Filip se laudă cu „rezultate palpabile” - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.