La începutul lunii iunie, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit $443,25 mln, ceea ce este cu aproape $40 mln (9,5%) mai mult decât în ianuarie-mai 2016.

banci_euro_dolari_statistica_credit_sistem-bancar

Foto: bancibancomate.ro

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, citate de Infotag, în luna mai au fost transferaţi $105,23 mln sau cu 19,1% mai mult decât în anul trecut. Aceasta este cea mai mare sumă a transferurilor de la începutul anului.

Cea mai mare parte a mijloacelor, de $91,81 mln, a fost transferată prin sistemele de transfer internaţional de bani. În structura valutară domină transferurile în dolari americani, a căror pondere a constituit 49,6% (-1,2 p.p.), ponderea transferurilor în euro a constituit 40,9% (+1,2 p.p.), iar în ruble ruseşti – 9,5% (acelaşi nivel).

În anul 2016, volumul transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice a constituit $1,079 mlrd, ceea ce este cu $50 mln (4,5%) mai puţin decât în anul precedent.

Experţii au prognozat pentru anul 2016 o reducere a volumelor de remitenţe din cauza crizei din Europa şi, în special, din Rusia, unde muncesc majoritatea migranţilor din Moldova. Conform datelor neoficiale, în total peste hotare se află circa 1 mln de cetăţeni ai R. Moldova. Transferurile migranţilor muncitori constituie 20-30% din mărimea PIB.

Potrivit datelor BNM, transferurile de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice sunt formate nu doar din transferurile muncitorilor, dar şi din transferuri unilaterale ca pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi alte transferuri.

Maximul istoric a fost înregistrat în anul 2008, când moldovenii au transferat în ţară $1,66 mlrd.

Transferurile nete conţin datele pe sistemele de remitere de bani în bază de clearing dintre sistem şi banca licenţiată (soldul dintre intrări şi ieşiri). Datele sunt comparabile cu cele publicate anterior (anii 2007-2014).

Transferurile brute conţin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice. În mai acestea însumau $108,59 mln.

Reclame