Vom respecta recomandările Comisiei de la Veneţia, dar nu vom renunţa la modificarea sistemului electoral. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, de la postul public de televiziune Moldova 1.

andrian-candu

Andrian Candu. Foto: Miroslav Rotari / sputnik.md

Șeful Legislativului, Andrian Candu, a menționat că începând de astăzi, 30 iunie, vor fi reluate dezbaterile publice asupra proiectului cu privire la schimbarea sistemului electoral. „Relansăm dezbaterile pe platforma parlamentară, avem opinia Comisiei de la Veneția. Sunt recomandări foarte bune, care vin să îmbunătățească sistemul mixt, sunt recomandări de valoare. Vom discuta fiecare recomandare în parte și vom găsi soluții”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a specificat că un consens larg în vederea modificării sistemului electoral există în Legislativ, însă acesta încă nu există în societate. „În societate nu avem consens, societatea este polarizată, deși există o mare majoritate a cetățenilor care doresc schimbarea sistemului electoral. Prin această lege noi vom oferi un drept suplimentar cetățeanului să își aleagă deputatul”, a mai spus Andrian Candu.

Totodată, speakerul a specificat că PDM nu va renunța la schimbarea sistemului electoral. „Schimbarea sistemului electoral este o promisiune electorală. Noi nu vom renunța la schimbarea sistemului electoral. Vom veni cu îmbunătățiri așa încât să avem o lege bună, ca la următorul scrutin parlamentar să avem alegeri corecte, democrate, iar absolut toți candidații să aibă drepturi egale”, a punctat Andian Candu.

Speakerul a apreciat dezbaterile desfășurate de Asociația „Promo-LEX” pe teritoriul țării și a promis că se va ține cont de propunerile făcute în cadrul acestora. „Propunerile vor fi luate în considerare. Acestea vor fi transmise Comisiei Juridice, acolo unde se află și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral”, a menționat președintele Parlamentului.

Reclame