Legea cu privire la Guvern, votată de Parlament în prima lectură

Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, proiectul Legii cu privire la Guvern, elaborat în contextul realizării reformei administrației publice centrale.

parlamentul-republicii-moldova

Foto: fb.com/ParliamentRM

Documentul este una dintre acțiunile de bază pentru implementarea principiilor bunei guvernări în R. Moldova, în acest scop fiind esențială consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate.

Printre principalele aspecte incluse în noua lege se regăsește divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, exercitate de către miniștri, cu transferarea funcțiilor de administrare în competența secretarilor generali de stat și ai secretarilor de stat. Totodată, este prevăzută excluderea funcției de viceministru și, în acest context, reglementată înlocuirea expresă a ministrului de către un alt membru al Guvernului în alte cazuri decât interimatul, iar în activitățile curente de administrare – de către secretarul general de stat și secretarii de stat.

O altă modificare prevede omiterea enumerării ministerelor și a altor autorități administrative centrale și acordarea Prim-ministrului a dreptului de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. Documentul asigură și o expunere clară a funcțiilor, a împuternicirilor și a domeniilor de activitate ale Guvernului și fortificarea capacităților Cancelariei de Stat în calitatea sa de „Centru al Guvernului”.

Proiectul mai prevede fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, dar şi aplicarea unei noi terminologii juridice ajustată la evoluţiile în materie de drept.

Prezentând proiectul în fața Legislativului, Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, a menționat că documentul a trecut toate procedurile stabilite de legislație: avizare, coordonare, examinare în cadrul ședinței Guvernului, expertizare internațională, precum și a fost consultat cu societatea civilă.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.