Președintele Igor Dodon, membrii PSRM şi ai PL au depus flori duminică la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu prilejul celor 513 ani de la trecerea în nefiinţă.

Stefan cel Mare

Ștefan cel Mare și Sfânt. Foto: brainly.ro

Președintele Dodon a spus că a semnat un decret pentru a declara anul 2018 Anul Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitor al Moldovei. De asemenea, a dispus şi crearea unei Comisii de stat, care în decurs de trei luni va veni cu un plan de acţiuni detaliat pentru anul 2018.

„Este o zi tragică pentru R. Moldova. În această zi a plecat în neființă marele domnitor al Moldovei. Eu cred că anul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi un an în care sentimentele patriotice, iubirea de ţară, istoria Moldovei – vor începe să fie promovate la maxim”, a menţionat Igor Dodon, potrivit trm.md.

Şi membrii PL au depus flori la monumentul domnitorului. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, Ştefan cel Mare a fost unul dintre cei mai buni conducători, bun cu cetăţenii, iubitor de ţară, crud cu duşmanii.

Ştefan cel Mare a domnit aproape jumătate de secol, din 1457 şi până la moartea sa, în 1504. În acest răstimp a consolidat puterea domnească, a întărit comerțul şi securitatea ţării. Ştefan cel Mare a învins în zeci de bătălii purtate cu dușmanii ţării şi este vestit pentru luptele cu oastea Imperiului Otoman. El a ridicat 47 de biserici şi mănăstiri, contribuind astfel la promovarea culturii şi învăţământului.

Reclame