Finanțarea pentru R. Moldova, votată de Parlamentul European

Parlamentul European a dat marți, 4 iulie, votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată R. Moldova. Banii sunt prevăzuți a fi acordați de către Comisia Europeană în trei tranșe, transmite IPN.

Euro_bancnote

Foto: pixabay.com

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că acești bani sunt meniți să-i ajute pe ei, și nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinței lor de a lupta cu corupția și de a întări statul de drept și sistemul de justiție”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Potrivit lui, R. Moldova are nevoie de acești bani ca să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia, acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor.

Dacă autoritățile de la Chișinău vor realiza progrese, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate.

„Noi avem banii și vrem să îi acordăm, vrem ca acești bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Guvern”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Și europarlamentara Monica Macovei a declarat după pronunțarea votului că banii sunt acordați cu anumite condiționări, inclusiv retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral din R. Moldova. Potrivit ei, și Comisia de la Veneția a menționat că acel proiect de modificare va favoriza partidele și politicienii cu bani.

Pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro au votat 575 de europarlamentari, împotrivă au votat 76, iar 46 s-au abținut.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

  1. precum s-au alocat si cele 100 de milioane, asa se va schimba si ssitemul electoral, ii place Maiei si lui Nastase sau nu! cetatenii doresc si merita schimbarea!

    Apreciază

  2. era și de așteptat, mai ales că anterior cu cîteva zile chiar Plahotniuc a zis că PE va lua o decizie pozitivă pentru Moldova

    Apreciază

  3. Nu i-a ieșit lui Năstase și lui Maia Sandu să pună batista pe țambalul UE al RM,în schimb guvernarea de la Chișinău are tot suportul europenilor, ori dacă nu exista această încredere, mai aruncau ei cu atîtea milioane în Moldova ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.