Refugiul la Chișinău al fostului lider separatist de la Tiraspol Evgheni Șevciuk „pare mai curând o diversiune, o misiune sub acoperire, acceptată tacit de către actualii guvernanţi”, scrie Kurt Soloviov în „Moldova Suverană”, acuzând Serviciul de Informații și Securitate de neprofesionalism.

Evgheni Sevciuk

Evgheni Șevciuk. Foto: Maxim Andreev / newsmaker.md

Soloviov consideră că, ținându-se seamă de faptul că prezenţa lui Șevciuk la Chişinău are legătură cu siguranţa naţională, acesta ar trebui să se afle sub o pază strictă şi interogat, ca la carte, de către SIS.

„În termeni reali, Șevciuk este o captură informativă de mare însemnătate. Voluntariatul prin care el a ales Chişinăul ca loc de refugiu faţă de autorităţile de la Tiraspol îi conferă, din start, statutul de refugiat politic. Se pare că nici el nu l-a solicitat şi nici autorităţile moldoveneşti nu i l-au recomandat, deşi, în mod automat, el ar trebui să devină captivul organelor abilitate cu interogarea lui”, mai scrie Kurt Soloviov.

Amintim că, în data de 28 iunie a.c., sovietul suprem al autoproclamatei rmn i-a ridicat imunitatea fostului preşedinte Evgheni Şevciuk, în legătură cu urmărirea penală a acestuia pentru „sustragerea bunurilor de stat în proporţii deosebit de mari”. Conform aşa-numitelor legi din regiunea transnistreană, foştii preşedinţi, vicepreşedinţi şi preşedinţi de parlament beneficiază de imunitate, care poate fi ridicată de sovietul suprem cu 2/3 de voturi. Pentru suspendarea imunităţii lui Şevciuk au votat 35 de așa-ziși deputaţi şi unul împotrivă.

Reclame