Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova salută decizia „partenerilor SUA” de a participa la discuțiile de pace asupra Siriei la Astana și de a colabora în crearea așa-numitelor „zone sigure” pentru civili în această țară din Orientul Mijlociu răvășită de război.

Serghei Lavrov

Serghei Lavrov. Foto: Maxim Blinov / ria.ru

Acest ton prietenos marchează o schimbare a atitudinii Rusiei față de prezența Statelor Unite în Siria, după ce luna trecută Rusia a condamnat SUA pentru doborârea unui avion de luptă sirian și a spus atunci că va considera de acum înainte avioanele americane din Siria drept ținte, notează agenția DPA.

„În mare măsură, ușile sunt deschise pentru colaborarea noastră asupra dezvoltării în continuare a conceptului de zone de dezescaladare”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova, făcând referire la zonele civile care ar trebui să fie lipsite de lupte.

Vineri, Rusia, Statele Unite și Iordania au ajuns la un acord pentru o încetare a focului în sud-vestul Siriei, stabilind o zonă de dezescaladare pentru a crea un mediu adecvat în vederea ajungerii la o soluție politică pentru situația din această țară unde războiul a intrat în al șaptelea an, amintește agenția Xinhua.

Lavrov a declarat că acordul prevede elaborarea unor detalii suplimentare privind funcționarea practică a zonei.

Pentru a coordona aceste detalii, s-a convenit să se pună în funcțiune un centru de monitorizare creat de Rusia, Statele Unite și Iordania în capitala iordaniană Amman și care va fi în contact permanent cu forțele guvernului sirian și cu opoziția, a spus el.

Potrivit lui Lavrov, participanții la discuțiile asupra Siriei din capitala kazahă Astana au ajuns aproape de un acord privind stabilirea a încă două zone de dezescaladare în regiunea Homs din vest și în regiunea Ghouta din est, și discuțiile continuă asupra stabilirii unei alte zone în guvernoratul Idlib (nord-vest).

Lavrov a declarat că Rusia salută „participarea activă” a SUA în procesul de la Astana, în ciuda statutului de observator al Washingtonului la discuții.

El a adăugat că Moscova a menținut de asemenea contacte stabile cu Washingtonul la discuțiile de la Geneva, care au fost reluate luni, precum și cu alte țări-cheie care au influențat evoluțiile în Siria.

„Trebuie să luăm în considerare atitudinile unui număr foarte mare de actori când ne referim la o soluție și nu este ușor să conciliem aceste poziții și să găsim un echilibru. Dar, după cum a arătat acordul Rusia-SUA-Iordania din 7 iulie, este posibil”, a conchis Lavrov.

Agerpres

Reclame