Comerțul exterior al Transnistriei continuă să se ducă de râpă

În pofida eforturilor depuse, noile autorităţi ale Transnistriei nu reuşesc deocamdată să obţină creşterea comerţului exterior. La începutul lunii iulie, rulajul comercial a constituit $700,1 mil., ceea ce reprezintă 99% din nivelul perioadei similare a anului trecut, care a fost un an de criză.

Tiraspol_Transnistria

Tiraspol. Foto: rearviewmirror.tv

Potrivit Infotag cu referire la datele Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, exporturile s-au redus cu 2% şi au constituit $252,4 mil., iar importurile – cu 0,3%, ajungând la $447,7 mil.

Cele mai mari exporturi au fost asigurate de producţia metalurgică – $70,3 mil. (+30%), care a plasat pe locul doi resursele energetice şi de combustibil cu $45,6 mil. (-50%). Acest lucru ţine de faptul că în aprilie-mai Moldova a renunţat să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Pe locul trei se află produsele alimentare şi alte materii prime – $40,3 mil. (+35%).


Industria Transnistriei se duce de râpă! Producția s-a redus cu 12,6%


În import domină resursele energetice şi de combustibil – $161,1 mil. (-26%). De regulă, este vorba de gazele naturale ruseşti pentru care Transnistria nu a mai plătit „Gazpromului” din anul 2009. Acestea sunt urmate de produsele alimentare şi alte materii prime, al căror import a crescut aproape cu un sfert – până la $60,6 mil. Pe locul trei se află metalele şi articolele din metal (fierul vechi ca materie primă pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa – n.r.), care au fost importate în sumă de $57,3 mil., ceea ce constituie 93% din nivelul anului trecut.

Cel mai mare partener comercial al Transnistriei este Rusia, cu care regiunea a înregistrat un schimb comercial de peste $200,8 mil. (-18%). Importurile din Rusia au constituit $170,5 mil., iar exporturile în această ţară – doar $30,3 mil.

Pe locul doi se află Moldova, pe care Tiraspolul oficial o consideră stat străin – $137,4 mil. Moldova este principalul consumator de mărfuri transnistrene – $88,1 mil., iar importurile oficiale din ţară au constituit $49,2 mil. Acestea însă nu sunt datele complete. În condiţiile unor preţuri mai mici în dreapta Nistrului, de aici sunt aduse cu mult mai multe mărfuri, mai ales de către persoanele fizice.

Cel de-al treilea partener principal al Transnistriei este Ucraina cu $111,3 mil. (exporturi de $36 şi importuri de $75,2 mil.).Categorii:Actualitate, Economie, Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.