În primul semestru, deetatizarea proprietăţii publice a adus în bugetul R. Moldova peste 121,2 mil. lei ($6,4 mil.).

MDL

Foto: Evghenii Panasenco / sputnik.md

Surse din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice au relatat pentru Infotag că de la începutul anului au fost desfăşurate două runde de privatizare, în cadrul cărora au fost scoase la vânzare 47 de bunuri proprietate publică, inclusiv 21 de pachete de acţiuni la licitaţii pe piaţa reglementată, 13 bunuri la concursul comercial, 11 bunuri la licitaţii cu strigare şi două bunuri la concurs investiţional. Preţul iniţial al acestora este de 1,3 mlrd. lei.

Însă doar nouă bunuri au trezit interesul potenţialilor cumpărători, care le-au privatizat, în general, la preţul iniţial. Printre cele mai mari loturi vândute se numără 9,486% acţiuni de stat ale SA „Floare-Carpet”, 31,415% acţiuni ale „Glass Container Company”, magazinul de firmă „Fantezie” din Chişinău.

Totodată, au fost semnate contracte de vânzare-cumpărare pentru trei obiecte de construcţii nefinisate, care de mai mulţi ani au fost scoase la licitaţii. Este vorba de blocul Institutului de Microbiologie şi Virusologie, amplasat pe bulevardul Dacia din Chişinău, cu un teren aferent de peste 9,0671 ha, cinematograful din Taraclia şi ambulatoriul din satul Vălcineţ.

De asemenea, Agenţia a publicat valoarea de bilanţ a patrimoniului public al RM conform situaţiei de la începutul anului 2017, care constituie 79,455 mlrd. lei. În acelaşi timp, balanţa anuală a patrimoniului public s-a micșorat în comparaţie cu perioada respectivă a anului precedent cu 8,738 mlrd lei sau cu 9,9%.

Bugetul anului 2017 prevede venituri din privatizare în sumă de 220 mil. lei. În acest an vor fi organizate trei runde de privatizare, ca şi în anul trecut. În anul 2016, statul a reuşit să-şi completeze bugetul cu peste 321 mil. lei din vânzarea a câteva întreprinderi. Astfel, 85,45% de acţiuni ale SA „Unic” au fost vândute cu 252,2 mil. lei. Cele 39 mii de acţiuni au fost vândute la preţul iniţial de 3700 lei per acţiune cu valoarea nominală de 115 lei. La licitaţii au fost scoase bunuri în valoare totală de circa 1,5 mlrd. lei.

Reclame