Spitalele din ţară vor fi subordonate Ministerului Sănătăţii şi nu autorităţilor locale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Parlament. Autorii proiectului argumentează această decizie prin faptul că raioanele nu au suficienţi bani ca să întreţină instituţiile medicale. La rândul său, opoziţia acuză guvernarea de monopolizarea sistemului medical, scrie trm.md.

Spitale

Foto: ziuaconstanta.ro

Autorii proiectului susţin că actualmente administraţia publică locală nu are bani suficienţi ca să repare instituţiile medicale şi să procure echipament.

„Proiectul de lege va oferi Guvernului posibilitatea să organizeze şi să gestioneze sistemul de sănătate într-un mod mai eficient, orientându-l la necesităţile populaţiei şi creând condiţii favorabile pentru dezvoltarea asistenţei medicale spitaliceşti şi îmbunătăţind calitatea asistenţei medicale”, a declarat deputatul PDM, Boris Golovin.

Proiectul de lege a fost dur criticat de către opoziţie.

„Am discutat cu directorii de spital, ei nu sunt de acord ca să se subordoneze Ministerului Sănătăţii. Am văzut că medicii din Cimişlia au protestat, cu siguranţă acest lucru se va întâmpla şi în alte localităţi. În proiectul respectiv nu este niciun cuvânt despre ce sumă de bani va fi alocată”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

„Aceşti trădători v-au fost necesari pentru a propune cele mai monstruoase proiecte de legi, care distrug tot sistemul politic, economic din ţară. Referitor la acest proiect de lege, cei care veţi vota pentru el să ştiţi că votaţi poporul, sănătatea oamenilor”, a declarat deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

Iar liberal-democraţii au declarat că proiectul are drept scop politizarea instituţiilor medicale. „Dumneavoastră pur şi simplu vă propuneţi să subordonaţi politic toţi conducătorii instituţiilor medicale, asta este în fond esenţa acestui proiect de lege”, a declarat deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Potrivit documentului, instituţiile medico-sanitare publice vor putea fi instituite prin decizia Ministerului Sănătăţii, iar conducătorii instituţiilor medicale de nivel republican, municipal şi raional vor fi selectaţi prin concurs şi numiţi în funcţie de ministerul Sănătăţii. Mai mult, şi instituţiile de învăţământ cu profil medical, dar şi  cele de cercetare ştiinţifică vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Reclame