Premierul Pavel Filip va particip astăzi, 17 iulie, împreună cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Filip_Porosenko

Pavel Filip și Petro Poroșenko. Foto: gov.md

Acţiunea se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între R. Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.

Deschiderea punctelor comune moldo-ucrainean de trecere a frontierei a nemulțumit Federația Rusă. Deputații ruși consideră că autoritățile de la Chișinău și Kiev trebuiau să se consulte cu Tiraspolul atunci când au luat decizia de a instala posturi vamale moldo-ucrainene la hotarul dintre cele două țări, care trece prin regiunea transnistreană.

Controlul comun în punctul de trecere „Pervomaisc-Cuciurgan” a fost aprobat în data de 11 martie 1997, odată cu semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Reclame