Preşedintele Igor Dodon a promulgat noua Lege a Guvernului. Șeful statului a declarat că este pentru reducerea numărului de ministere la fel cum susţine şi reducerea numărului de deputaţi.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor

„Întotdeauna am optat pentru reducerea numărului de demnitari, deoarece nu este corect să păstrăm același număr de funcționari de rang înalt ca acum 25 de ani. În această perioadă Republica Moldova a pierdut aproape o treime din populație, iar numărul sus-pușilor a rămas cam același. Acest dezechilibru trebuia reparat și prin această lege se face un pas important în acest sens”, a scris Dodon pe Facebook.

Dodon promite că acesta „e abia începutul”. „Voi insista ca și numărul deputaților în Parlament să fie redus de la 101 la 71. Aceste reforme, mult mai capitale și dureroase pentru actuala guvernare, le vom face în cele din urmă, fiindcă avem susținerea poporului”, a subliniat șeful statului.

În urma Reformei Guvernului, din 16 ministere vor rămâne doar nouă. Totodată, funcția de viceministru va fi înlocuită cu cea de secretar general în ministere.

Ulterior, premierul va anunța lista ministerelor care vor face parte din viitorul Guvern.

Prim-ministrul va avea trei viceprim-miniștri, fiind exclusă funcția de vicepremier pe probleme economice. Potrivit proiectului de lege, Guvernul va avea în subordine șapte agenţii, în loc de cinci, iar ministerele vor gestiona 43 de agenţii, faţă de 55 în prezent.

Reclame