În Legislativ ar accede cinci partide, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje „IMAS”, la comanda PDM, făcut public marți, 18 iulie.

Parlamentul Republicii Moldova

Foto: romaniacurata.ro

Potrivit sondajului, pentru PSRM ar vota 34,2% dintre respondenţi. Pe locul doi s-ar afla PAS – cu 15,5%. Pentru PDM ar vota 9,5%. Platforma DA ar acumula 6,1%, iar PCRM – 5,2 la sută din voturi.

Întrebaţi care dintre partidele sau formaţiunile politice ar îmbunătăţi situaţia din ţară, 32 la sută au răspuns PSRM, 14% – PAS, opt la sută – PDM, şase la sută – PPDA.

Studiul mai arată că 94 la sută dintre cetăţeni doresc să voteze în mod direct preşedintele şi doar patru la sută au spus că doresc ca preşedintele să fie desemnat  şi votat de către deputaţii din Parlament.

Totodată, 59 la sută dintre cei chestionaţi cred că sistemul electoral actual ar trebui schimbat, iar 31% susţin că nu ar trebui de schimbat sistemul electoral.

La următoarele alegeri parlamentare, 35% ar dori să fie aleşi deputaţii care ajung în Parlament prin sistemul actual de vot, 30 la sută – prin sistemul uninominal de vot, iar 24% – prin sistemul mixt de vot.

Studiul mai arată că 38 la sută dintre respondenţi cred că actualul Parlament trebuie să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi să nu schimbe actualul sistem electoral, iar 53% au spus că Legislativul ar trebui să se folosească de dreptul suveran de a decide schimbarea sistemului electoral dacă majoritatea cetăţenilor cer acest lucru.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1111 respondenţi adulți, excluzând regiunea transnistreană. Perioada de culegere a datelor este 22 iunie – 9 iulie.

trm.md

Reclame