Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din proporţional în cel mixt a fost adoptat în lectură finală cu votul a 74 de deputaţi. Deputații din cadrul fracțiunii PCRM au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest, scrie trm.md.

Parlamentul RM

Foto: fb.com/ParliamentRM

În actuala redacție, documentul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în Monitorul Oficial cu un an înainte de alegeri.

Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică.

Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. Până în prezent, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

Documentul mai prevedere măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament.

De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Reclame