Chișinăul îi cere Moscovei să-și retragă armata din R. Moldova

Parlamentul a adoptat astăzi Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova. Documentul a fost votat de către 61 de deputați.

Parada_Tiraspol

Foto: infoprut.ro

Declarația a fost susținută de către PDM, PL, PLDM și Grupul PPEM. Totodată, fracţiunea parlamentară a PSRM a părăsit şedinţa Legislativului în semn de protest, după ce majoritatea deputaţilor nu au acceptat amânarea introducerii pe ordinea de zi a declarației.

În document se precizează că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale R. Moldova, precum şi ale dreptului internaţional.

Potrivit declarației, mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt invitați să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

La fel, s-a făcut apel către Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional şi angajamentele sale internaţionale.

Declarația intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la încetarea ostilităţilor de pe Nistru și semnarea Acordului privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a R. Moldova, document care prevede, între altele, retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării.

MoldpresCategorii:Actualitate, Politică, Transnistria

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.