Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Mike Pompeo, consideră că Rusia nu intenționează să se retragă din Siria și va încerca în continuare să se amestece în treburile SUA pentru a deranja America, a relatat AP preluată vineri de agenția macedoneană de presă MIA.

Mike Pompeo

Mike Pompeo. Foto: Charles Dharapak / AP

Într-o discuție purtată joi cu oficiali și experți din domeniul securității în cadrul Forumului anual de securitate de la Aspen (Colorado), Pompeo și-a reiterat convingerea că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA și a descris relațiile dintre SUA și Rusia drept „complicate”.

Cred că (rușii) consideră că este util orice ne-ar putea face nouă viața grea”, a remarcat directorul CIA, potrivit căruia Rusia este atrasă în Siria de portul Tartus la Marea Mediterană.

Acesta a adăugat că nu a văzut decât dovezi „minime” ale unei strategii ruse serioase împotriva militanților Statului Islamic din Siria și că afirmațiile în sensul că Rusia este aliatul SUA în Siria nu sunt susținute de ceea ce se întâmplă în teren. Totuși, Mike Pompeo și-a exprimat speranța că SUA și Rusia pot coopera pentru a combate terorismul în alte zone ale lumii.

Directorul CIA a mai afirmat că este greu de imaginat o Sirie stabilă condusă de actualul președinte Bashar al-Assad, pe care l-a calificat drept o „marionetă a iranienilor”, care dețin un „avanpost semnificativ în Siria”.

Agerpres

Reclame