În jumătate de an, băncile din R. Moldova au avut un profit de circa un miliard de lei

În primul semestru al acestui an, profitul net al băncilor din Moldova a fost de 956,73 milioane lei, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut (854,47 milioane lei), arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

mdl

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Potrivit Băncii Naționale, în ianuarie-iunie 2017, cel mai mare profit net a fost obținut de Moldova-Agroindbank – 312,9 milioane lei (în ianuarie – iunie 2016 –238,3 milioane lei), în creştere cu peste 31%, scrie portalul mold-street.com, citat de Radio Chișinău.

Pe locul doi se menţine Moldindconbank cu un profit de 248,1 milioane lei (I jumătate a anului 2016 – 200,4 milioane lei), iar pe trei a urcat Victoriabank cu 157,6 milioane lei (116,7 milioane lei în primele şase luni ale 2016).

La distanţă mică, pe locul patru se află Mobiasbanca – Groupe Societe Generale cu 145,3 milioane lei (135,9 milioane lei).

Astfel primele patru bănci au obţinut un profit de 863,9 milioane lei, sau 90,3% din totalul pe sectorul bancar.

Datele BNM denotă că în doar un an cota primelor patru bănci după profit s-a majorat cu 10 puncte procentuale, fapt ce arată elocvent gradul foarte mare de concentrare din sistemul bancar moldovenesc

În consecinţă pe seama celorlalte şapte bănci din sistem a revenit un profit mai mic de 93 de milioane lei, sau circa 10% din profitul generat. Un an în urmă acesta era de circa două ori mai mare.

Astfel în prima jumătate a acestui an spre deosebire de giganţii din sistem, băncile mici au înregistrat profituri în scădere, uneori şi de 3-4 ori, cum e cazul Comerţbank sau Procreditbank.

Energbank a obţinut un profit de 25,7 milioane lei (32,8 milioane lei), FinComBank – 18,4 milioane lei  (26,3 milioane lei), Eximbank – Gruppo Veneto Banca – 17,5 milioane lei (30,7 milioane lei), BCR Chisinau – 12,8  milioane lei (9,5 milioane lei), Comertbank – 7,8 milioane lei (23,6  milioane lei ), ProCreditBank – 6,8 milioane lei (32,04 milioane lei , EuroCreditBank – 3,9  milioane lei (8,2 milioane lei).

Câştigurile raportate de bănci în ultimii doi ani au fost sus­ţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: Dodon vrea să decoreze soldații ruși din Transnistria - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.