Politolog: Condiționalitățile UE nu mai par atât de înfricoșătoare la Chișinău

Adoptarea votului mixt în ciuda avertizărilor UE vizavi de asistența macro-financiară demonstrează un amestec reușit de planificare strategică și resurse enorme, dar și îndrăzneală și calcul la rece a riscurilor în interiorul PDM, scrie Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Dionis Cenusa

Dionis Cenușă. Foto: fb.com/dionis.cenusa

Pe de altă parte, politologul crede că adoptarea votului mixt denotă că instrumentul condiționalităților aplicat de UE nu mai este atât de înfricoșător pentru guvernarea moldoveană.

Declarația Mogherini-Hahn arată o luare de atitudine serioasă, dar conținutul declarației nu exprimă nicio stare de alertă și nicio iritare majoră din partea instituțiilor UE, subliniază Dionis Cenușă.

În opinia politologului, în loc să dramatizeze lucrurile, UE a decis să adopte o poziție pragmatică, mai ales că asistența macro-financiară pentru Moldova este strict legată de precondiții politice, pe care guvernarea de la Chișinău deocamdată le încalcă.

Adoptând un mesaj calm, scrie Dionis Cenușă, UE evită antrenarea sa în campaniile de manipulare publică, pe care democrații le folosesc pentru a transfera responsabilitatea pentru eventuala neacordare a asistenței pe seama Bruxelles-ului, încercând, astfel, să șantajeze indirect UE.

În concluzie, Dionis Cenușă consideră că UE trebuie să resuscite condiționalitățile sale în mod urgent pentru a-și întări autoritatea și a nu permite răspândirea sentimentelor de desconsiderație față de UE în Moldova și în regiune, în particular în Georgia și Ucraina.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:,

2 răspunsuri

  1. Da a văzut expertul vreo condiție din partea UE ce ține de schimbarea sistemului electoral, a discutat expertul cu vre-un oficial UE ori s-a documentat doar din postările politice de pe facebook a unor eurodeputați? nu de ce să te caci pe tine și să te dai mare, dacă habar nu ai cum stau lucrurile în realitate, a ?

    Apreciază

  2. Recomandarile Comisiei de la Venetia nu au fost conditioinate si nici nu pot fi, altfel se perde sensul democratiei.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.