Curtea Constituțională (CCM) a declarat joi, 27 iulie, nelegitim decretul privind organizarea unui referendum național consultativ. Decizia a fost luată după ce deputații liberali au depus la Curte o sesizare privind verificarea constituționalității decretului emis de șeful statului, Igor Dodon.

CCM

Foto: constcourt.md

Potrivit hotărârii CCM, organizarea acestui referendum depășește competențele președintelui. Cu privire la abrogarea „legii miliardului”, CCM a remarcat că acțiunea poate avea loc doar printr-un referendum legislativ și nu prin intermediul unui referendum consultativ. De asemenea, s-a constatat că șeful statului nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției.

Cu referire la lărgirea competențelor șefului statului privind dizolvarea Parlamentului, Curtea a declarat că acest fapt ar putea genera o criză politică sau ar putea fi utilizat ca instrument politic. La fel, CCM a menționat că aprecierea științifică privind predarea istoriei în instituțiile de învățământ din țară îi revine mediului academic și nu persoanelor politice.

În urma pronunțării deciziei, liderul PL, Mihai Ghimpu, a specificat, potrivit Moldpres, că „hotărârea CCM a fost una argumentată din punct de vedere constituțional, aceasta fiind definitivă”.

La rândul său, Maxim Lebedinschi, consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale al Președintelui, a specificat că decizia Curții ar fi una politică. „Este prematur să vorbim despre acțiunile ulterioare. Vom aștepta hotărârea motivată a CCM, după care vom decide”, a spus Lebedinschi.

Referindu-se la hotărârea CCM prin care decretul său cu privire la referendum a fost declarat neconstituțional, Dodon a anunțat că vineri, 28 iulie, socialiștii se vor întruni în ședința Consiliului Republican al PSRM pentru a lua o decizie. Dodon a declarat că nu exclude că vor fi organizate „acțiuni în masă”.

„Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine”, a scris Dodon, acuzând CCM că este o instituție politizată.

La finele lunii martie curent, Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte. Potrivit șefului statului, cetăţenii urmau să se pronunțe cu referire la: anularea „legii miliardului”, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, oferirea drepturilor constituţionale suplimentare preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului și posibilitatea studierii Istoriei Moldovei în şcolile din ţară.

Reclame