Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție au participat duminică la un nou protest, în fața Legislativului, împotriva modificării sistemului electoral.

Protest Chisinau

Foto: moldpres.md

Protestul a fost susținut de mai multe partide politice – PPDA, PAS, PLDM, PPPN, Partidul Casa Noastră Moldova și Partidul Unității Naționale. Mai mulți lideri politici și activiști civici au vorbit în fața protestatarilor și au adus argumente împotriva sistemului de vot mixt, notează Moldpres.

La finalul acțiunii, protestatarii au votat o rezoluție pe care au anunțat că o vor transmite președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Comisiei de la Veneţia, ambasadelor acreditate în R. Moldova și Consiliului Europei. Demersul conţine argumentele societăţii civile şi protestatorilor împotriva modificării sistemului electoral.

Parlamentul a adoptat la 20 iulie, în lectură finală, proiectul legii privind modificarea sistemului electoral. Pentru un sistem de vot mixt au votat 74 de deputaţi. Documentul prevede că 51 de parlamentari vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 în baza votului uninominal. Proiectul a fost modificat în conformitate cu propunerile Comisiei de la Veneția și supus mai multor dezbateri publice.

Reclame