Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R.Moldova. Potrivit Deschide.md, decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin. Foto: epa.eu

Înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non-grata în R. Moldova. Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze  vineri pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la inceputul misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk.

„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei l-a convocat pe Însărcinatul cu Afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, pentru a-i fi adus la cunoștință că Moscova declară protest hotărât împotriva României. Diplomația moscovită a subliniat că acțiunile Bucureștiului au pus în pericol „securitatea a mai bine de 160 de pasageri care e aflau în acel avion”. Rusia consideră acest incident drept o provocare deliberată, care va provoca deteriorarea gravă a relațiilor bilaterale și somează autoritățile române să efectueze o anchetă minuțioasă cu prezentarea explicațiilor de rigoare.

La rândul său, președintele Igor Dodon a declarat într-un briefing de presă că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spațiul aerian UE este un „show rusofob”, orchestrat de PDM. El a mai spus că autorităţile din R. Moldova s-au pretat unui „show fără predecent” în faţa cetăţenilor.

Reclame