Banca Naţională a Moldovei (BNM) a încheiat vineri, 4 august, campania de consultări publice privind elaborarea conceptului pentru designul monedelor cu valoarea nominală de un leu şi doi lei.

Banca Nationala a Moldovei

Foto: publika.md

Potrivit guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, până la ora actuală au fost prezentate 12 concepte privind designul monedelor. Banca Naţională va selecta conceptele originale şi bine argumentate, care vor oferi posibilitatea executării acestora pe suprafaţa monedei.

„Astăzi este ultima zi când putem încă primi propuneri din partea cetățenilor de design. Ulterior vom începe pregătirea caietului de sarcini și analiza fezabilității din punct de vedere a investițiilor, pentru ca să putem implementa acest proiect”, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

În același context, guvernatorul BNM a declarat că după ce vor fi introduse monedele de un leu și doi lei, Banca Națională a Moldovei ar putea aduce în discuție ideea modernizării și a bancnotelor moldovenești. Sergiu Cioclea  nu exclude în acest sens faptul că designul bancnotelor ar putea fi modificat complet, astfel încât pe suprafețele acestora să nu se regăsească doar chipul domnitorului Ștefan cel Mare, ci și al  altor personalități. De asemenea, leii moldovenești ar putea fi confecționați din polimer, cum sunt bancnotele altor state europene. Totuși, asta nu se va întâmpla mai devreme de doi ani, a menționat Sergiu Cioclea.

Menționăm că, potrivit BNM, la consultări au participat persoane juridice, precum și persoane fizice care au atins vârsta de 16 ani.

Reclame