Temperaturile ridicate seacă râurile din R. Moldova

Din cauza Codului Portocaliu de caniculă, dar şi în lipsa ploilor, nivelul râurilor scade. Totuşi, nu există pericol pentru alimentarea capitalei cu apă. Hidrologii avertizează că şi utilizarea abuzivă şi iraţională a resurselor de apă de către oameni contribuie la intensificarea secetei hidrologice.

Seceta_rau_balta

Foto: fb.com/cuhnesti

Hidrologii susţin că din cauza temperaturilor caniculare şi a lipsei de precipitaţiilor nivelul râurilor Nistru și Prut scade în fiecare zi. Şi râul Bâc pierde zilnic până la 15 cm din adâncime. Totuşi nu exista riscul să rămânem fără apă la robinet.

„Ploile care au căzut s-au infiltrat în sol și nu au dus la alimentația râurilor și desigur acum avem o scurgere de 10% din normă din partea superioară în partea inferioară”, a explicat șeful Direcției Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac.

Unele râuri mici riscă însă să dispară. Este şi cazul râului Delia, din raionul Ungheni, care pe timpuri avea debit bogat, fapt ce a contribuit la dezvoltarea unui ecosistem acvatic complex. Acum însă totul s-a uscat.

Afluentul a fost afectat şi de construcţia barajelor din beton, încă în perioada sovietică. „Au făcut aceste plăci de beton că să evacueze apa, dar acum avem mai puține ploi. E greu, rezervă de apă avem numai în iaz”, afirmă Gheorghe Buga, locuitor al satului Bumbăta din raionul Ungheni.

Lipsa precipitațiilor crește și nivelul de poluare a apelor în râuri și lacuri, spun specialiștii. „Odată cu reducerea debitului de apă scade și capacitatea râului de autoepurare. În proporție de 80 la sută, sursa de poluare a apelor din râuri o constituie apele uzate, apele uzate menajere, care se deversează de la diferite instalații de canalizare, care sunt epurate insuficient”, a menționat vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru.

În prezent în Moldova nu există un registru național de înregistrare a râurilor, care ar permite o evidenţă strictă din partea statului a acestui patrimoniu național cum sunt râurile, dar și o inspecție a râurilor.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.