Aprobarea votului mixt ar putea afecta relaţiile cu partenerii de dezvoltare. Părerile au fost exprimate de unii analişti politici, dar şi de reprezentanţi ai partidelor din opoziţie, în cadrul unor dezbateri publice. De cealaltă parte, partidele care au promovat ideea afirmă că relaţia cu instituţiile europene nu a avut de suferit, iar modificările operate în sistemul electoral este ceea ce şi-au dorit cetăţenii.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Potrivit analistului politic Igor Boţan, Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneţia, iar autorităţile au aprobat în grabă proiectul de lege privind votul mixt: „Atunci când Republica Moldova a semnat pe 22 februarie 2005 Planul de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană (UE), în acel document exista o explicaţie în care UE ne spunea că în procesele democratice va avea drept parteneri Comisia de la Veneţia. Republica Moldova a ignorat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia”.

De cealaltă parte, partidele care au promovat proiectul declară că la elaborarea proiectului final al legii s-a ţinut cont de toate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneţia.

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidul Democrat din Moldova (PDM) a declarat că „la elaborarea proiectului de lege au fost luate în calcul toate recomandările făcute de Comisa de la Veneţia. Să nu uităm că PDM a adunat peste 850 de mii de semnături ale cetăţenilor Republicii Moldova, care s-au expus foarte clar pentru votul uninominal”.

Reprezentanţii unor partide au menţionat că guvernarea a votat modificarea sistemului electoral pentru a se menţine la putere.

„PLDM se declară profund îngrijorat de situaţia în care s-a pomenit ţara noastră în urma votului de interes îngust, guvernarea are menirea unică de a se menţine la guvernare”, a spus Alexandru Bujoreanu, membru PLDM.

La rândul său, Igor Grosu, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), susţine că Republica Moldova a devenit pentru partenerii de dezvoltare, în special pentru UE, o durere de cap şi o mare dezamăgire.

În replică, deputatul Valeriu Ghileţchi a menţionat că proiectul a fost discutat pe larg în societate şi că înglobează toate principiile democratice. „Noi am mai avut ctitici din partea oificalior europeni, dar e important ca şi ei să audă vocea noastră. De aceea eu nu dramatizez reacţia dură din partea structurilor euopene. Până acum am avut mai multe comunicări şi dezbateri, noi nu am atentat la princiipile democratice”, a menționat Valeriu Ghilețchi.

Proiectul de lege privind votul mixt a fost aprobat de Parlament pe 20 iulie, cu votul a 74 de deputați. Noul sistem prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

trm.md

Reclame