Putin garantează „securitatea şi autodeterminarea” unei regiunii secesioniste

Tbilisi a denunţat o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Abhazia, un teritoriu georgian separatist care şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia şi căruia Moscova i-a recunoscut independenţa după un război-fulger, în perioada 7-16 august 2008, relatează AFP, potrivit News.ro.

Putin-Khajimba

Raul Khajimba și Vladimir Putin. Foto: twitter.com

Această vizită a lui Putin, la nouă ani după acest război, este „continuarea politicii deliberate a Moscovei împotriva Georgiei”, a dat asigurări într-un comunicat Ministerul georgian de Externe, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Rusia trebuie „să-şi înceteze provocările la adresa Georgiei şi să respecte intergritatea teritorială a (acestui) stat suveran”, cere ministerul georgian.

În cursul vizitei sale, Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să „garanteze cu fermitate securitatea şi autodeterminarea Abhaziei, independenţa sa”, adăugând că este „sigur că aşa vor sta lucrurile şi în viitor”.

El a semnat totodată o serie de acorduri în vederea „dezvoltării sociale şi economice” a Abhaziei, într-o întâlnire cu preşedintele abhaz Raul Khajimba, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

„Am convenit să ne coordonăm şi mai strâns măsurile adoptate în lupta împotriva provocărilor şi ameninţărilor în domeniul securităţii în Caucazul de Sud”, a declarat liderul de la Kremlin.

„Baza militară rusă din Abhazia joacă un rol-cheie în asigurarea stabilităţii în regiune”, a spus el, catalogând acest teritoriu separatsit georgian un „partener important şi vecin al Rusiei” şi promiţându-i „o susţinere politică pe toate planurile”.

În afară de Abhazia, un teritoriu mic aflat la frontiera cu Rusia, la malul Mării Negre, Moscova susţine de asemenea Osetia de Sud, altă regiune separatsită georgiană, situată la frontiera sa şi căreia i-a recunoscut independenţa în urma războiului cu Georgia.

Rusia menţine în prezent mii de militari în cele două regiuni secesioniste, ceea ce Tbilisi denunţă drept o „ocupaţie”.Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.