Risc de foamete în patru țări! Avertizarea Consiliului de Securitate al ONU

Foametea amenință peste 20 de milioane de persoane în Yemen, Somalia, Sudanul de Sud și în nord-estul Nigeriei, a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU, care face, pentru prima dată, legătura între acest flagel și conflictele din țările respective, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vultur_copil_Africa_foamete

Foto: ap.org

„Consiliul de Securitate deplânge efectele devastatoare pe care le au asupra civililor conflictele armate actuale și violența”, se subliniază într-o declarație a președintelui Consiliului de Securitate, adoptată prin consens de către cei 15 membri ai acestei instanțe.

Declarația deplânge îndeosebi consecințele asupra „acordării de ajutor umanitar, pe termen scurt, mediu și lung, constituind prin aceasta chiar una dintre principalele cauze ale foametei în aceste situații”.

Textul declarației, rezultat al unei inițiative suedeze, a fost aprig negociat înainte de a se ajunge la o primă legătură, stabilită formal de către ONU, între existența conflictelor și foamete.

„Este indispensabil ca toate părțile să respecte dreptul internațional umanitar”, cere de asemenea Consiliul de Securitate , reamintind că toate părțile din „conflictele armate au ca obligație respectarea și protejarea civililor”. În declarația sa, Consiliul le cere de asemenea acelorași părți „să respecte și să protejeze instalațiile medicale, personalul medical, mijloacele utilizate pentru transportul lor și materialul lor”.

Consiliul de Securitate le solicită totodată beligeranților din „Yemen, Sudanul de Sud, Somalia și din nord-estul Nigeriei să ia măsuri urgente pentru a permite o acțiune umanitară mai eficientă”.

În declarația sa, instanța supremă a ONU face apel la membrii săi să-și respecte promisiunile de donații pentru a lupta împotriva foametei în țările menționate.

Potrivit Biroului ONU privind coordonarea în domeniul umanitar, doar 2,5 miliarde de dolari au fost acordate pentru a evita foametea în Yemen, Sudanul de Sud, Somalia și în nord-estul Nigeriei, din totalul de 4,9 miliarde de dolari de care este nevoie urgent.Categorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.