Zeci de mii de nord-coreeni au fost scoși la o paradă în stradă pentru susținerea dictatorului Kim Jong-un și pentru a sfida declarațiile lui Donald Trump, care a amenințat că regimul de la Phenian va fi lovit cu „furie și foc”, relatează The Independent.

Un marș uriaș de susținere a regimului a fist organizat miercuri la Phenian. Zeci de mii de coreeni au scandat și au adus cu ei pancarte cu chipul lui Kim Jong-un, pe care le-au agitat mândri în aer. Imaginile îi arată pe muncitorii îmbrăcați în cămăși albe mărșaluind prin oraș, cu pancarte în care îndeamnă la acțiuni agresive împotrica Statelor Unite: „Lansați atacul răzbunător de anihilare” sau „Aruncați pe America bomba nucleară”.

Marșul a fost urmărit de elita nord-coreeană, puternic contrastantă cu norodul prin hainele negre pe care le purtau reprezentanții ei. Scandările au urmat linia propagandei regimului de la Phenian, iar Armata Poporului Coreean a dat un comunicat în care amenință că „va transforma America într-un teatru al războilui nuclear”.

Regimul nord-coreean „analizează în mod serios un plan” cu privire la lansarea unui atac cu patru sau cinci rachete cu rază medie de acţiune, care vor viza o zonă din apropierea teritoriului american Guam, ca răspuns la ameninţările lansate în urmă cu două zile de către preşedintele Donald Trump, potrivit unei declaraţii a generalului Kim Rak Gyom, publicată de KCNA şi citată de CNN.

În acest sens, forţa strategică nord-coreeană din Armata Poporului Coreean (KPA) „analizează în mod serios un plan cu privire la un atac prin învăluire asupra Guam prin lansarea simultană a cinci sau patru rachete balistice cu rază intermediară de acţiune Hwasong-12, tocmai pentru a interzice forţele inamice de pe pricipalele baze militare din Guam şi pentru a semnaliza un avertisment crucial pentru Statele Unite”, se arată în declaraţia generalului Kim Ray Gyom de la Phenian.

Această escaladarea bruscă a tensiunilor din Oceanul Pacific vine după ce agenţiile de informaţii din SUA au dezvăluit că primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi ataşate de rachete intercontinentale sau cu rază intermediară de acţiune, au fost produse de către regimul de la Phenian.

Luna trecută, regimul nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale, cunoscute drept Hwasong-14, care sunt capabile să lovească metropole importante din Statele Unite, precum Los Angeles, Chicago, Denver şi chiar New York, situat la aproape 11.000 de kilometri de Coreea de Nord.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în schimb un nou pachet de sancţiuni internaţionale, propus de partea americană, împotriva regimului de la Phenian.

Noile sancţiuni internaţionale vizează o interdicţie pentru mai multe exporturi, inclusiv cărbune, care au o valoare de peste un dolar. Însă, regimul nord-coreean a reacţionat, susţinând că noile sancţiuni reprezintă un „complot american furios de a izola şi a sugruma” Coreea de Nord.

De asemenea, americanii au anunţat în mod separat sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care au fost incluse în legea sancţiunilor alături de măsurile luate cu privire la Rusia şi Iran.

Digi24.ro

Reclame