Inspectoratul Naţional de Patrulare va fi redenumit

Necunoaşterea cadrului legal în vigoare, încălcări de ordin procedural, admise de agenţii de patrulare, dar şi numărul tot mai mare de procese-verbale contravenţionale contestate. Acestea sunt doar câteva probleme constatate în activitatea angajaţilor Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), scrie trm.md. Datele se conţin într-un studiu făcut public recent.

Politia patrulare

Foto: Dan Guțu / ipn.md

CNA a identificat multiple riscuri de corupţie în cadrul INP. Printre acestea se numără coruperea masivă, depăşirea atribuţiilor de serviciu, promovarea unor interese private, exercitarea de presiuni şi abuzuri din partea agenţilor de patrulare pedeştri, în cadrul controalelor efectuate în privinţa comercianţilor ambulanţi, dar şi exercitarea unor presiuni asupra conducătorilor auto. Solicitată să comenteze această situaţie, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) susţine că pentru diminuarea acestui fenomen va fi elaborat un plan de integritate.

„Ne-am propus să nu tolerăm corupţia, dar acest exerciţiu a scos în evidenţă toţi factorii şi ne-a arătat dimensiunile unde noi trebuie să lucrăm. Câteva zile în urmă acest raport al CNA a fost făcut public, am primit chiar şi câteva critici din partea cetăţenilor. Asta ne impune să fim şi mai responsabili, în acest sens. Chiar acum lucrăm la elaborarea unui plan de integritate în care vor fi stipulate toate acţiunile tehnice unde noi trebuie să intervenim, ca să nu mai fie corupţie în această subdiviziune”, a declarat șeful IPG, Alexandru Pânzari.

Mai mult, şeful IGP spune că instituţia va fi reformată în scurt timp. „Studiul ne va ajuta la reformarea acestei structuri, INP în viitorul apropiat va fi Inspectoratul Naţional Securitate Publică. Vom ţine cont de factorii elucidaţi în raport pentru a nu admite factorii de corupţie”, a mai adăugat Alexandru Pânzari.

INP este o subdiviziune specializată a IGP, cu competenţă pe întreg teritoriul R. Moldova, creată în scopul menţinerii, asigurării şi restabilirii ordinii publice, asigurării securităţii circulaţiei rutiere, reacţionării prompte şi operative la evenimentele publice care îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat, patrulării locurilor publice şi de agrement, precum şi sporirii climatului de siguranţă în societate.Categorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.