Andrian Candu: Vom învăța să ne respectăm mai mult…

Principalul simbol al Independenței pentru președintele Parlamentului, Andrian Candu, sunt oamenii, cei care acum 26 de ani au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale cu o singură aspirație – libertate. Într-un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independență, șeful legislativului a declarat că oamenii sunt cea mai mare bogăție a țării și de ceva vreme au devenit o valoare pentru stat. Însă, din păcate, anterior s-a încercat construcția unei țări democratice fără mare respect pentru oameni și din această cauză au fost multe eșecuri.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: Philippe Buissin / EP / infoeuropa.md

Andrian Candu a menționat că actuala guvernare schimbă paradigma de administrare a statului. Prin reformele pe care le implementează, instituțiile și statul ajung în serviciul cetățeanului și nu invers. Pentru el, oamenii definesc Independența, indiferent de etnie, limbă vorbită, confesiune sau statut. Toți oamenii, care trăiesc cu demnitate și cred, în pofida tuturor greutăților, în propria țară, înseamnă Republica Moldova.

„Acum 26 de ani, am trăit împreună un sentiment extraordinar de mândrie și de libertate. Euforia și patriotismul s-au estompat în anii complicați de construire a statului. La această oră, prin politicile promovate, urmăm aspirațiile de acum două decenii de a trăi cu demnitate într-un stat de care putem fi mândri. Ne-am amintit de ce am luptat pentru independență și vom explica tranșant acest lucru oricui va încerca să ne impună propriile reguli. Prea mult timp am acceptat umilință din partea propriilor guverne și din partea altor state. Ca cetățean, am simțit această umilință, dar nu vreau să o mai trăiesc nici eu, nici părinții mei, nici copiii mei și nici concetățenii mei. Ca demnitar, am făcut și voi face în continuare tot ce este necesar și conform normelor legale pentru ca niciun om în această țară să nu mai trăiască sentimentul că nu ar conta, el, familia sau țara lui”, susține șeful legislativului.

Întrebat dacă Republica Moldova a ajuns acolo unde a pornit și dacă nu, din ce cauză, președintele Parlamentului a spus că daca am fi conștientizat cu toții acest lucru acum 26 de ani, dacă am fi pus întrebarea și am fi găsit răspunsul atunci, probabil că eram într-o altă situație. „Așa însă prea mulți ani am fost duși conjunctural de val. Abia în 2014 când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană am răspuns la întrebarea unde ne-am pornit. Acum urmează să lucrăm mult, toată țara cot la cot, pentru a ajunge în Uniunea Europeană”, spune președintele legislativului.

Andrian Candu consideră că și peste 10 ani Moldova va sărbători Ziua Independenței amintindu-și de valorile și personalitățile care au ajutat-o să reziste până la obținerea suveranității.

„Eu cred că, an de an, vom fi mai prosperi și mai mândri de țara noastră. Vom învăța să ne respectăm mai mult și îi vom deprinde pe alții să o facă. Aleșii poporului, dacă nu sunt în stare să asigure prosperitate și siguranță pentru oameni, sunt schimbați. Aceasta s-a întâmplat de fiecare dată de la independență până acum și sigur așa va fi în continuare”, a mai spus președintele Parlamentului.

N.R.: Integral, interviul președintelui Parlamentului Andrian Candu Agenției de presă IPN va fi publicat joi, 17 august 2017.Categorii:Politică

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Mare dreptate aveti dle presedinte, anume pentru oameni si sunt guvernele pentru oameni se lucreaza, pacat ca efectele sunt resimtite doar de unele categorii, sper sa schimbati asta.

    Apreciază

  2. Deja primii pasi sunt facuti, zic amu de Rusia. PDM a aratat cum sa ne respectam si sa timem pozita noastra.

    Apreciază

  3. Eu cred că schimbarea sistemului electoral chiar va aduce mai mult respect din partea deputaților față de popor, iar PD-ul trebuie felicitat pentru că a dat oamenilor ceea ce au vrut, o schimbare, o schimbare care va aduce o nouă elită politică la Chilinău

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.