R. Moldova niciodată nu a fost un stat independent, pentru că nu a avut lideri naționali. De această părere este istoricul Mariana Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Republica Moldova_drapel_tricolor

Foto: shutterstock.com

În opinia istoricului, R. Moldova nu a fost independentă inclusiv pentru că pe acest teritoriu s-a perpetuat fosta nomenclatură sovietică, s-au păstrat vechile legături economice, clanurile care erau la conducere până în 1990 au continuat să se afle în fruntea țării.

„În foarte multe cazuri copiii celor care au fost în Partidul Comunist acum se află în partidele care guvernează statul”, a spus Mariana Țăranu.

În cadrul aceleiași emisiuni, istoricul Octavian Țâcu a menționat că în cei 26 de ani de independență s-au întâmplat și lucruri frumoase – deschiderea țării spre restul lumii, care este un câștig enorm, libertatea pentru diferite opțiuni. „Am putut și putem în continuare să ne manifestăm într-o lume liberă, în afara constrângerilor care existau în Uniunea Sovietică”, spune istoricul.

Reclame