Adunarea Generală a ONU va examina la începutul sesiunii anuale din luna septembrie cererea R. Moldova privind includerea în agenda Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova”.

ONU

Foto: realitatea.net

Ministerul de Externe precizează că este vorba de staționarea ilegală a Grupului operativ al Forțelor Armate a Federației Ruse pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principilor imperative ale dreptului internațional.

Inițiativa R. Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. Toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei R. Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU, se spune într-un comunicat al MAEIE.

În data de 21 iulie 2017, Parlamentul R. Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării.

Radio Chișinău

Reclame