Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat joi Rusia că „a subminat stabilitatea și securitatea în Europa” prin „comportamentul său agresiv”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Jens Stoltenberg_NATO

Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

După Războiul Rece, „noi am lucrat activ pentru a făuri un parteneriat strategic cu Rusia”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unui colocviu organizat în orașul italian Rimini (nord-est) pe tema apărării și a păcii în lume. „Cu toate acestea, comportamentul agresiv al Rusiei a subminat stabilitatea și securitatea în Europa”, a adăugat el.

„NATO nu caută confruntarea cu Rusia”, a subliniat șeful Alianței Atlantice, care a reamintit că, în 2014, Rusia „a anexat ilegal Crimeea”. „A fost prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial când o națiune europeană a luat prin forță un teritoriu al unei alte țări”, a reamintit Stoltenberg.

„Rusia continuă să destabilizeze Ucraina de est. Este vorba de un conflict în care aproape 10.000 de ucraineni au fost uciși și aceasta a schimbat enorm contextul nostru de securitate”, a continuat el, subliniind că NATO are o dublă abordare în raport cu Rusia: apărarea și dialogul. „Eu cred puternic în dialog”, a conchis Stoltenberg.

Reclame