Afirmații scandaloase despre Mihai Ghimpu

Conducerea Asociației Obștești „Focul din Vatră” regretă că numele poetului Dumitru Matcovschi, după trecerea la cele veșnice, în loc să fie ridicat în slăvi, riscă „să fie șters din istoria neamului”. „Dumitru Matcovschi, fiind cetățean de onoare al municipiului Chișinău, nu este evocat precum sunt cinstiți înaintașii neamului, de parcă nici nu a existat și nu a lăsat în urmă o bogată moștenire culturală”, se spune într-o declarație dată citirii într-o conferință de presă la IPN.

Matcovschi

Foto: ipn.md

Eugen Marius Smolniţchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi, a spus că, la cinci ani de la trecerea în neființă a marelui poet, autoritățile municipale nu au găsit încă un spațiu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” pentru edificarea unui bust al poetului.

„Deși am expediat zeci de demersuri, așa și nu s-a găsit din partea Primăriei o stradă care să poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Numeroase scrisori au fost adresate și fracțiunilor Consiliului municipal, unde s-a propus ca Șoseaua Hâncești să poarte numele lui Dumitru Matcovschi, nici acest lucru nu merge”, a declarat Eugen Marius Smolniţchi.

Tânărul s-a arătat nemulțumit și de faptul că din programele şcolare a fost retrasă opera lui Dumitru Matcovschi. Se uită că e autorul versurilor a peste 200 de cântece devenite populare de-a lungul timpului. Uneori chiar sunt atribuite altor autori. „Direcția cultură a Primăriei Chișinău, la cinci ani de la moarte, nu a organizat nicio manifestare culturală dedicată lui Dumitru Matcovschi”, a remarcat nepotul poetului.

Leonid Smolniţchi, președintele asociației „Focul din Vatră”, crede că toate se trag din cauza faptului că Dumitru Matcovschi a fost incomod prin versurile sale. Leonid Smolniţchi s-a referit în acest sens la nişte divergențe dintre poet şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

„Domnul Ghimpu a declarat în Parlament, într-o perioadă de maximă intensitate pentru politica noastră, că este cel mai mare patriot. Și Dumitru Matcovschi într-un eseu s-a întrebat retoric de când Ghimpu este cel mai mare patriot”, a relatat Leonid Smolniţchi.

Asociația Obștească „Focul din Vatră” este o organizație neguvernamentală, activitatea căreia are drept scop valorificarea operei literare, dar şi a înveșnicirii numelui poetului şi omului de cultură din spațiul românesc Dumitru Matcovschi. Poetul s-a stins din viață după a o boală îndelungată la 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.