Lavrov: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria ar putea duce la un război în regiune

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că retragerea pacificatorilor ruşi din Transnistria ar putea duce la un nou război în regiune. Potrivit Infotag, declaraţia a fost făcută vineri în timpul unei întâlniri cu studenţii de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova cu prilejul noului an de studii.

Serghei Lavrov

Serghei Lavrov. Foto: Maxim Blinov / ria.ru

„Nu cred că putem prezice dacă va fi sau nu război. Nimeni nu vrea acest lucru cu excepția celor care i-au dus de mână pe reprezentanții conducerii atunci când ei au semnat Nota privind retragerea militarilor noștri din Transnistria. Cei care au îndemnat Chișinăul în acest sens, aceia doresc război între noi și Ucraina, între noi și Moldova”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, cei care se află în spatele acestui lucru „urmează o linie pentru a restrânge Rusia”. El a amintit că „militarii ruși se află în Transnistria în baza unor acorduri încheiate la scurt timp după ce faza fierbinte a conflictului de la începutul anilor ’90 a fost stopată datorită armatei rusești”.

Amintim că pe 21 iulie, în ultima zi de lucru a sesiunii parlamentare, coaliţia de guvernare a adoptat Declaraţia Parlamentului R. Moldova privind necesitatea retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. Săptămâna trecută, reprezentantul permanent al Moldovei la ONU, Victor Moraru, a prezentat la secretariatul ONU o scrisoare a conducerii Moldovei cu solicitarea de a include pe agenda de lucru a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU chestiunea privind retragerea militarilor ruşi din ţară.

La rândul său, Ucraina a solicitat ONU ca pe agenda de lucru a sesiunii Adunării Generale, care va începe pe 12 septembrie, că includă un subiect ce ţine de necesitatea implicării ONU în conflictul din Donbas. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina va solicita introducerea pacificatorilor ONU în Donbas.

Experţii consideră că Kievul şi Chişinău şi-au coordonat acţiunile. În această situaţie, Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va fi nevoită să aplice de două ori dreptul său de veto în cadrul aceleiaşi sesiuni, fapt ce „pune Kremlinul într-o situaţie jenantă”. În opinia lor, anume din acest motiv Moscova întreprinde eforturi active pentru a nu admite introducerea celor două subiecte în agenda de lucru a Adunării Generale a ONU.Categorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.