Indicatorii pieței serviciilor de telefonie fixă continuă să scadă

În prima jumătate a anului curent, pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a continuat diminuarea numărului de abonaţi, a traficului de voce și a vânzărilor serviciilor respective, tendinţă ce se menține pe această piață mai mulți ani la rând.

Telefonie fixa

Foto: ipn.md

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementarte în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) numărul de abonați a scăzut, față de sfârșitul anului 2016, cu 12,8 mii (-1,1%) și a ajuns la un total de 1 mil. 158,4 mii.

Traficul de voce generat de abonați s-a diminuat, comparativ cu primul semestru al anului 2016, cu 131,5 mil. minute (-13,6%) și a însumat 835,7 mil. minute, iar volumul vânzărilor de servicii a scăzut cu 106,7 mil. lei (-22,9%) şi a alcătuit peste 359,9 mil. lei.

Diminuarea volumului total de vânzări ale serviciilor de telefonie fixă a fost cauzată de scăderea vânzărilor realizate de majoritatea operatorilor de pe piața respectivă. Astfel, vânzările efectuate de SA „Moldtelecom” au scăzut cu 104,6 mil. lei (-23,2%) și au însumat circa 346 mil. lei, iar vânzările cumulative ale furnizorilor alternativi s-au micșorat cu 2,1 mil. lei și au totalizat peste 13,9 mil. lei.

Dinamică negativă a vânzărilor a condus la micșorarea venitului mediu lunar per abonat (ARPU) cu circa 13,4 lei (-20,7%), acesta alcătuind 51,4 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de circa 55,6 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU mediu de 18 lei.

Specialiștii ANRCETI explică micșorarea numărului de abonaţi la serviciile de telefonie fixă, a traficului de voce și a vânzărilor acestor servicii prin utilizarea tot mai frecventă de către abonați a serviciilor voce oferite prin Internet și prin rețelele de telefonie mobilă, servicii care sunt mai avantajoase pentru utilizatori.

La finalul primului semestru al anului 2017, cotele de piață ale operatorilor de telefonie fixă, în funcţie de cifra de afaceri, aproape că nu s-au schimbat, față de anul 2016. Cota de piaţă a SA „Moldtelecom” a alcătuit 96,1%, iar cota cumulativă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă – 3,9%.

Radio Chișinău

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.