În 26 de ani de la fondarea forţelor armate, din banii statului nu a fost cumpărată nicio blindată sau armă. În mare parte, soldaţii moldoveni folosesc tehnica rămasă încă din perioada sovietică, iar apariţiile lor pe maşini moderne este un rezultat al cooperării cu partenerii de dezvoltare. Chiar şi aşa, militarii moldoveni cred că cea mai mare lipsă la moldoveni nu sunt banii, ci spiritul civic, scrie trm.md.

tancuri_soldati

Foto: army.md

Cariera militară a maiorului Eugen Caragea a început acum 16 ani, atunci când inspirat de tatăl său, militar şi el, a aplicat la un liceu de profil din România. Au urmat apoi studiile la Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chişinău, dar şi ani trăiţi la propriu în poligoane şi cazarme din ţară şi de peste hotare. El este unul dintre puţinii ostaşi moldoveni care timp de un an a făcut studii postuniversitare în Republica Populară Chineză.

„În China primul lucru ce m-a uimit a fost cultura lor, e cu totul altfel, nu e ca la noi sau în Europa. La chinezi nu este ca la noi, unde fiecare se gândeşte în primul rând pentru dânsul, apoi pentru celălalt. Fiecare chinez gândeşte în primul rând pentru societate, să fie bine în ţară şi pe urmă celelalte. Cred că asta este şi punctul de succes al lor”, spune Eugen Caragea.

Militari din Republica Moldova, în mare parte, sunt echipaţi cu utilaj sovietic sau cu cel donat de state străine. Este şi cazul lotului de microbuze şi tehnică ajuns în ţară săptămâna trecută din China.

Autorităţile recunosc că şi salariul unui militar prin contract ar trebui să fie unul mult mai mare pentru a motiva tinerii să rămână în forţele armate. Însă, chiar dacă se dezvoltă cu paşi mici, armata naţională are şanse pe viitor să devină una europeană şi modernă.

„Avem acum un plan de modernizare a armatei, inclusiv şi de reformare a structurii militare. Dorim ca armata să fie una mobilă, înzestrată, uşor manevrată. Ar fi bine să fie majorată solda şi pachetul social pentru militarul profesionist. Negociem acum cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a fi modificat acest pachet social pentru militarii noştri”, a declarat Igor Cutie, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Bugetul militar al Republicii Moldova este unul dintre cele mai mici din lume, raportat la populaţie, şi reprezintă 0,3% din PIB-ul naţional.

Reclame