Într-un editorial publicat în „Timpul” despre partidele politice care se află în opoziție față de actuala guvernare de la Chișinău, Irina Tabaranu afirmă că reprezentanții opoziției moldovenești „mai au mult de învățat” de la opoziția din Federația Rusă, reprezentată de Alexei Navalnîi.

Proteste PMAN

Foto: fb.com/alexandru.cozer

În opinia editorialistei, și în R. Moldova există o „oarecare… opoziție”, reprezentată de PAS-ul Maiei Sandu, PPDA-ul lui Andrei Năstase și, mai nou, PL-ul lui Mihai Ghimpu.

Autoarea e de părere că puterea de la Chișinău nu se teme de opoziție așa cum se teme puterea rusă de opozantul Navalnîi. „S-ar teme dacă ar fi la fel de insistenți, la fel de duri sau la fel de activi ca el. Cele mai răsunătoare investigații, descoperiri despre această mare putere care a pus mâna pe Rusia, au fost făcute anume de Navalnîi”, susține Irina Tabaranu.

„Boris Nemțov, opozant proeminent al preşedintelui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal. Navalnîi era pe cale să își piardă vederea, în unul din zecile de atacuri asupra sa. Nikolai Andruşcenk, un cunoscut jurnalist, opozant al preşedintelui rus, a fost rupt în bătaie pe stradă. Bătaia a fost fatală pentru jurnalist. Jurnalistul a suferit răni grave și s-a aflat în comă mai bine de o lună, după care a decedat.

Acestea sunt doar câteva nume care au avut de suferit din cauza că au fost și sunt în opoziție. Și nu într-o opoziție ca a noastră, moldovenească, ci în opoziție reală, pentru că într-adevăr, sunt o forță de temut, o forță care poate schimba ceva, o forță cu acțiuni reale, nu doar pe Facebook”, scrie editorialista.

Irina Tabaranu îi îndeamnă pe opozanții moldoveni să taxeze dur gafele guvernării, nu doar prin reacții online și conferințe de presă. „Dacă vedeți că nu merg protestele, faceți altceva, luptați altfel, fiți mai curajoși, mai siguri pe voi. Dacă nu vreți să luptați, nu vă mai numiți opoziție și nu le mai dați oamenilor speranțe deșarte”, conchide editorialista.

Reclame