Președintele Igor Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege şi înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Forţelor Armate. O declaraţie în acest sens a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a emis un ordin prin care interzice militarilor să efectueze deplasări de lucru peste hotare fără acordul său.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: politics.md

Totodată, speakerul Andrian Candu a declarat că va insista la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate ca pe ordinea de zi a ședințe să fie inclus și un subiect privind abuzurile respective.

„Neparticiparea la exerciții militare presupune o scădere a capacităților de apărare a armatei, iar cel care se face de vină trebuie să răspundă. La următoare ședință a Consiliului cu siguranță vom invoca acest subiect și îl vom propune pe agenda Consiliului. Neparticiparea la exercițiile militare, indiferent de cine sunt organizate și unde se desfășoară, presupune că armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă, și atunci ce fel de comandant al armatei ești dacă nu îți pasă de armată?”, a mai declarat Andrian Candu, citat de trm.md.

Amintim că, șeful statului, Igor Dodon, a emis astăzi, 8 septembrie, un ordin prin care interzice participarea militarilor moldoveni la orice tip de activitate peste hotarele țăriifără un acord prealabil semnat de către comandatul suprem al Forțelor Armate. Totodată, șeful statului a declarat că a solicitat premierului Pavel Filip demisia viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, inițiind și o anchetă de serviciu în cadrul forțelor armate.

Reclame