Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a depus flori la Ambasada SUA în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. „Astăzi ne amintim de acele tragice evenimente care au avut loc, cu regret, în Statele Unite, la New York și la Washington. Atunci pentru prima dată, cred eu, lumea a conștientizat ce înseamnă actele teroriste și de atunci, din acea zi, putem afirma cu siguranță că la nivel global a început cu adevărat lupta împotriva terorismului”, a declarat șeful legislativului pentru presă, transmite IPN.

11-septembrie-2001_new-york

Foto: historicalwallpapers.blogspot.md

„Cu regret, în acea zi au decedat foarte mulți – peste trei mii de oameni, în mod special la New York, în cele două turnuri gemene prăbușite. Republica Moldova și autoritățile sunt alături de autoritățile americane. Am venit să ne exprimăm prin gânduri și prin acest gest că ținem minte de victime, le comemorăm. Și, cu siguranță, apreciem ceea ce fac SUA pentru Republica Moldova pentru suportul care îl oferă, inclusiv pe dimensiunea securității, apărării și a luptei împotriva terorismului”, a mai Andrian Candu.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a remarcat că această zi este una foarte tristă. „Este firesc că tot poporul american, dar și oamenii din întreaga lume își amintesc despre această tragedie”, a menționat ambasadorul.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, teroriști sinucigași au deturnat patru avioane de pasageri. Teroriștii au preluat controlul avioanelor, lovind două dintre turnurile gemene ale World Trade Center din New York. Clădirile s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentangon din Arlington, Virginia. Al patrulea avion a căzut pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor. Printre decedați au fost cetățeni ai 90 de state.

Reclame