La inițiativa cetățenilor Republicii Moldova din Portugalia a fost constituită „Frăția de enologie și gastronomie moldovenească”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Palatului Marques de Pombal din orasul Oeiras, Portugalia, și a fost organizat cu scopul promovării la cel mai înalt nivel a vinurilor și gastronomiei Republicii Moldova în Portugalia, transmite IPN.

Vin_Struguri_Wine

Foto: walls.ro

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului relații cu diaspora, ideea de a constitui Frăția aparține soților Simion și Viorica Croitoru, reprezentanți ai diasporei, promotori ai vinurilor moldovenești în Portugalia. La baza constituirii Frăției moldovenești a stat Confraria de Carcavelos, importantă asociație de promovare și realizare a politicii economice de promovare a vinurilor în Portugalia.

La eveniment au fost prezenți ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan, delegația Republicii Moldova în frunte deputatul Valentina Buliga, reprezentanții asociațiilor culturale moldovenești din Portugalia: „Miorița”, „Tezaur”, „Centrul Cultural Moldav”, „Liga Femeilor”, Familia Leuca.

Semnarea documentului de înfrățire între cele două popoare a avut loc în prezența primarului orașului Oeiras, Paulo Vistas. Cei zece membri ai Frăției au fost întronați conform ritualului tradițional al frățiilor. Ceremonia a fost completată cu cu un program artistic, susținut de către moldovenii stabiliți în Portugalia.

Astfel de Frății în Europa există de sute de ani, însă „Confraria da enologia e gastronomia da Moldova” este prima frăție încheiată între cetățenii Republicii Moldova și cei din Portugalia, atât în afara țării, cât și în Moldova. După actul oficial, toți invitații au fost poftiți să guste din vinurile moldovenești, precum și din bucatele tradiționale.

Reclame