Premierul Pavel Filip s-a întâlnit joi, 14 septembrie, cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, aflat în vizită de lucru în R. Moldova, inclusiv cu prilejul participării sale la conferinţa internațională „Mass-media din Moldova, Audienţă şi Pluralism”.

Linas Linkevicius_Pavel Filip

Linas Linkevičius și Pavel Filip. Foto: gov.md

Şeful Executivului i-a mulţumit diplomatului lituanian pentru susţinerea constantă acordată R. Moldova în parcursul său european şi pentru programele implementate în ţara noastră cu sprijinul Guvernului Lituaniei. Pe parcursul a 10 ani Lituania a susţinut realizarea în ţara noastră a peste 100 de proiecte în diverse sfere.

Oficialii au remarcat că actuala vizită este una simbolică, având loc în anul când se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre statele noastre. Cu această ocazie, ministrul lituanian de Externe a exprimat recunoştinţă pentru faptul că R. Moldova a fost prima ţară din lume care a recunoscut independenţa Lituaniei, fapt ce favorizează dezvoltarea în continuare a unui dialog bilateral constructiv şi eficient.

În context, premierul Pavel Filip a accentuat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale, inclusiv prin desfăşurarea întrevederilor la nivel înalt, menţionând oportunitatea organizării la Chişinău a şedinţei Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru cooperare comercial-economică şi a Forului oamenilor de afaceri din cele două ţări.

Şeful Executivului a confirmat interesul pentru atragerea investițiilor lituaniene în economia ţării, precum şi a reiterat importanţa susţinerii părţii lituaniene în implementarea reformelor promovate de Guvern în domeniile social, administrativ, economic şi al justiţiei.

„Reformele nu dau rezultate imediate care să fie resimţite de cetățeni în buzunarul lor, dar sunt sigur că acestea vor da rezultate palpabile în timp. De aceea, avem nevoie de susţinerea Uniunii Europene, inclusiv a Lituaniei în promovarea acestora în beneficiul cetăţenilor”, a subliniat Pavel Filip.

La rândul său, ministrul Linkevicius a dat asigurări că Lituania va susţine în continuare R. Moldova în parcurgerea drumului său european şi în implementarea reformelor, care să schimbe în bine viaţa cetăţenilor.

R. Moldova şi Lituania au stabilit relații diplomatice pe 8 iulie 1992. Relaţiile moldo-lituaniene sunt reglementate de 49 de acorduri bilaterale în diverse domenii.

Reclame