Primarul oraşului Iargara, Eugen Mutaf, ales pe listele PN, precum şi colegul său de partid în consiliul raional Leova, Serghei Tomşa, au fost reţinuţi în ajun, fiind suspectaţi că l-au atacat pe preotul din localitate. Anunţul a fost făcut pe reţelele de socializare de vicepreşedinta PN, preşedinta Fundaţiei de binefacere a lui Renato Usatîi, Elena Griţco.

PPPN_Partidul Nostru

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Potrivit Infotag, ea consideră că cei doi colegi de partid ai săi au fost reţinuţi în baza unei „acuzaţii fabricate”.

„Acest arest face parte dintr-o amplă provocare politică împotriva «Partidului Nostru», în care regimul lui Plahotniuc şi structurile de forţă pe care le controlează îl folosesc pe părintele Valeriu Pistrui”, a scris Griţco.

Ea s-a adresat către locuitorii oraşului cu îndemnul de a nu crede minciunile şi de a nu se lăsa provocaţi de autorităţi.

„Ştiţi că primarul lucrează din zori până-n noapte, ştiţi cât de mult a contribuit la construcţia bisericii. Ceea ce se întâmplă acum cu el este o ilegalitate. Este o înţelegere între poliţie şi procuratură cu participarea preotului, cu coordonarea regimului lui Plahotniuc”, a spus activista şi a îndemnat localnicii să să vină la o adunare pe 17 septembrie.

Anterior, Griţco a spus în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag că în anul 2015 fundaţia pe care o conduce a transferat pe contul bisericii din Iargara 100 mii lei pentru construcţia lăcaşului. Peste un timp, contabilii fundaţiei i-au cerut preotului să prezinte facturile pentru procurarea materialelor, însă el a refuzat să facă acest lucru. În 2016, la solicitarea locuitorilor din Iargara de a ajuta la construcţia bisericii, a fost luată decizia ca ajutorul să nu fie oferit sub formă de bani, ci sub formă de materiale de construcţie necesare. Preotul însă a refuzat să le ia, cerând doar banii. Atunci s-a decis ca banii alocaţi de fundaţie (100 mii lei) să fie transferaţi pe contul primăriei.

Comentând cele întâmplate, preşedintele PN, primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, a scris pe Facebook că „a fost inventat un nou dosar pentru tentativă de omor”.

Aceasta nu este prima reţinere a primarilor aleşi pe listele formaţiunii de opoziţie „Partidul Nostru”. În primăvară a fost reţinut primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş. Procuratura l-a acuzat că el, în calitate de funcţionar, nu a prevenit exploatarea sexuală a unei minore din localitate, pe care tatăl său o impunea să se prostitueze. Cimpoieş a stat după gratii mai bine de două luni.

Reclame