Referendumul pentru demiterea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, va avea loc pe 19 noiembrie. O decizie în acest sens a fost aprobată marți, 19 septembrie, de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC).

dorin-chirtoaca

Dorin Chirtoacă. Foto: privesc.eu

Președintele CEC, Alina Russu, a menţionat, potrivit Moldpres, că perioada electorală urmează să înceapă cu 45 de zile înainte de 19 noiembrie. Ea specificat că, în prezent, CEC-ul nu dispune de surse financiare planificate pentru organizarea referendumului.

Andrei Volentir, membru CEC, a declarat pentru sursa citată că, în scurt timp, comisia va aproba devizul de cheltuieli pentru organizarea plebiscitului, iar documentul va fi înaintat spre examinare şi aprobare Ministerului Finanţelor. El a adăugat că la următoarele şedinţe ale comisiei va fi aprobat şi textul care va fi inclus în buletinul de vot, iar ca bază va fi luată propunerea înaintată de Consiliul municipal Chişinău (CMC).

Săptămâna trecută, CMC a adoptat o decizie prin care a solicitat autorităţilor organizarea unui referendum pentru demiterea edilului Dorin Chirtoacă. La referendum ar urma sa fie pusă întrebarea „Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general, Dorin Chirtoacă?”.

Astăzi,  deputaţii PL au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care au cerut să fie declare drept neconstituţionale două articole din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi un articol din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcţie a primarului de Chişinău.

Potrivit datelor CEC, pentru ca referendumul pentru demiterea primarului capitalei să fie validat la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei 647.203 alegătorii înscrişi pe liste.

Reclame