Parlamentul a aprobat repetat, în cadrul şedinţei de joi, 21 septembrie, mai multe legi trimise pentru reexaminare Legislativului de către preşedintele Igor Dodon. Legile au fost adoptate în mod repetat de deputaţii democraţi, cei din grupul PPEM şi de deputaţii liberali. Liberal-democraţii, socialiştii şi comuniştii nu au participat la şedinţă.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: politics.md

„În mare parte, agenda zilei de astăzi a fost formată din legi trimise spre reexaminare de către președintele Igor Dodon. Ele au fost reexaminate inițial în comisii și ulterior în plenul Parlamentului, fiind reconfirmate în mod repetat. În timpul cel mai apropiat eu le voi semna și le voi expedia în mod repetat spre promulgare”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, potrivit trm.md.

Legile au fost adoptate în lipsa a trei fracțiuni parlamentare. Liberal-democrații și socialiștii au anunțat că părăsesc sala de ședințe, iar comuniștii, printr-o declarație emisă în ajunul ședinței, au comunicat că refuză să participe.

Totodată, Candu a menționat că decizia deputaților PSRM de a părăsi plenul, invocând nemulțumirea față de modul în care se desfășoară ședința, nu este altceva decât un gest politic.

„Regulamentul Parlamentului prevede că amendamentele sunt dezbătute, dar argumentele în privința amendamentelor sunt aduse doar de cel care le formulează, în cazul de față este vorba despre președintele Republicii Moldova sau reprezentantul său. S-a respectat întocmai procedura respectată de regulament, iată de ce retragerea colegilor din fracțiunea PSRM nu este altceva decât un gest politic”, a specificat Andrian Candu.

Printre legile votate repetat de Parlament se numără legea cu privire la energetică, legea tichetelor de masă, modificări în Codul Muncii, proiectul cu referire la Codul Educaţiei şi cel al Ştiinţei.

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este obligat să promulge legea în cazul în care Parlamentul și-a menținut votul.

Reclame