Veste bună pentru basarabenii cu acte românești rămași fără cetățenie

Guvernul de la București a modificat și completat în ședința de joi, 21 septembrie, cadrul legal privind dobândirea cetățeniei române de către copiii minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, transmite IPN.

pasaport-romanesc

Foto: puterea.ro

Potrivit modificărilor operate, cererea privind dobândirea cetățeniei române de către minori se va depune odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române. La data cererii, copiii minori trebuie să domicilieze în România. Minorilor care vor dobândi cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetățenie distinct de cel al părinților. Anterior, minori care dobândeau cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei erau înscriși în certificatul de cetățenie al părinților.

Reglementările aprobate sunt aplicabile și persoanelor cărora, prin hotărâre judecătorească, li s-au anulat actele de stare civilă, mențiunile cu privire la dobândirea cetățeniei române, actele de identitate sau documentele de călătorie românești, la vârsta de 18 ani, sub motivul că nu au dobândit cetățenia română, întrucât nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetățeniei române la autoritatea competentă odată cu părinții care au obținut cetățenia română.

Noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgenţă, cu efect imediat, pentru a elimina aspectele care au generat interpretări divergente la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu, urmate de numeroase litigii, soluționate definitiv sau în curs de soluționare pe rolul instanțelor judecătorești.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.